Tuinaanleg in stappen

Het aanleggen van een tuin vraagt kennis en kunnen. In deze tuintip kun je lezen uit welke stappen een vakkundige aanleg van de tuin bestaat.

De start

De tuinaanleg begint met het ontwerp op schaal en met maatvoering. Deze tekening wordt een matenplan genoemd. Met het matenplan weet je precies waar alles moet komen en welke materialen en beplanting je nodig hebt. De levertijd van materialen en beplanting is 4 tot 6 weken. Bestel de materialen dus tijdig voor de start van de aanleg.
Nadat de materialen geleverd zijn kun je met het tuinontwerp en het matenplan de locaties van bijvoorbeeld het terras, de borders en het gazon in de tuin uitzetten.

De aanleg

Het grondwerk, zoals het maken van het zandbed voor de bestrating en graven van sleuven voor kabels en leidingen, is na het uitzetten van het ontwerp de volgende stap. Gevolgd door het maken van eventuele bouwkundige constructies (bv. trappen, keermuurtjes en plantenbakken metselen) en het leggen bestrating. De laatste stap is met behulp van het beplantingsplan de borders aanplanten en het inzaaien of leggen van het gazon.

De afwerking

De tuinaanleg is pas echt gereed na het plaatsen van het tuinmeubilair en het aanbrengen van accessoires. Verlichting, kaarsen, een gedecoreerde tafel en sierkussen op de bank of stoelen geven sfeer en maken de tuin af.

De hierboven genoemde stappen worden ook wel gedetailleerd beschrijven in een werkomschrijving en detailtekeningen. Dit zijn handige hulpmiddelen tijdens de aanleg.

Neem voor meer informatie over de tuinaanleg of een van de stappen contact op. Je kunt ook een tuinadvies aanvragen voor advies op maat bij je thuis.