Zelf de tuin ontwerpen

Hoe te beginnen?

Als je zelf aan de slag gaat met het ontwerp van je tuin, begin je met het maken van een plattegrond op schaal.

Op de plattegrond staat:
–   de aan de tuin grenzende binnenruimtes met buitendeuren en ramen
–   de hemelwaterafvoeren, elektriciteits- en watertappunten en kabels en leidingen
–   de erfafscheiding en de toegangspoorten
–   en de eventueel te behouden elementen, zoals het tuinhuis, bomen, enzovoorts

Kijk verder hoe je de tuin nu gebruikt. Let daarbij ook op de zon- en schaduwplekken in de tuin, waar de wind meestal vandaan komt, wat de bodemeigenschappen zijn en welk karakter het huis en de omgeving hebben.

De volgende stap is het samenstellen van een wensenlijst en het zoeken van een tuinstijl die bij je past. Inspiratie hiervoor kun je opdoen in tijdschriften, boeken, op internet en door tuinbeurzen en open tuindagen te bezoeken.

Het ontwerp

Wanneer je alles op een rijtje hebt, kun je beginnen met het ontwerp. Bij het maken van het ontwerp gebruik je de plattegrond als basis. Daarop vul je de diverse elementen in, waarbij je rekening houdt met de tuinkenmerken, wensen en gekozen tuinstijl. Je combineert tot je een gebalanceerde en functionele indeling hebt die aansluit bij jouw wensen, het huis en de omgeving.

En nu verder?

Als het ontwerp naar wens is, kun je materialen gaan uitzoeken, een beplantingsplan en andere uitvoeringstekeningen (laten) maken en aan de slag gaan met de tuinaanleg.

Heb je twijfels of vragen over het tuinontwerp of over hoe je nu verder moet? Dan kan ik je helpen met een tuinadvies op maat. Neem contact op voor meer informatie.