Zelf de tuin aanleggen

Een echte liefhebber van tuinieren kan zelf met de tuinaanleg aan de slag gaan. Het is een zware en tijdrovende klus die veel voldoening kan geven: genieten van je eigenhandig gecreëerde paradijs, precies zoals jij het voor ogen hebt.

De voorbereiding

De aanleg begint met een tuinontwerp. Je kunt zelf de tuin ontwerpen of een professioneel tuinontwerp laten maken. Het ontwerp is een hulpmiddel bij de aanleg. Het is de plattegrond van de toekomstige tuin.
Een tuinontwerp alleen geeft echter geen garantie dat de tuin uiteindelijk naar wens is. Ook een doe-het-zelver heeft baat bij werktekeningen, zoals een matenplan, beplantingsplan en detailtekeningen, die het ontwerp tot in detail weergeven. Met dergelijke tekeningen weet je precies waar bijvoorbeeld een terras moet komen en hoe groot het moet zijn, maar ook wat de meest gunstige plek is voor bepaalde planten in je tuin. Een werkomschrijving beschrijft de stappen van de aanleg en welke materialen je moet bestellen. Met deze tekeningen, omschrijvingen en het tuinontwerp maak je van je droomtuin werkelijkheid.

Gedeeltelijk door een hovenier

Met gezond verstand, groene vingers en goede klushanden kun je de tuinaanleg zelf tot een goed einde brengen. Zwaardere klussen die meer ervaring vragen, kun je ook aan een hovenier uitbesteden. Je bent dan verzekerd van een kwalitatief goed en mooi eindresultaat en het neemt je een deel van het werk uit handen.

Advies

Wanneer je de tuinaanleg zelf aanpakt of slechts gedeeltelijk door een hovenier laat uitvoeren, komen er vanzelf allerlei vragen opborrelen. In dat geval kun je altijd contact opnemen voor advies over de aanleg zelf, de voorbereiding of voor het maken van een uitvoeringsplan of –tekening. Je kunt me ook inschakelen voor het begeleiden van de aanleg. Informeer daarom naar de mogelijkheden.