Beplantingsplan

Planten zijn een belangrijk onderdeel in de tuin. Een tuin kan vol planten staan of juist minimaal beplant zijn. Ze bepalen de tuinstijl, geven sfeer, kleur en brengen de tuin tot leven. Door de keuze voor de juiste beplanting is de tuin iedere dag en ieder seizoen weer anders. Dit geldt ook voor een kleine tuin of een balkon.

Beplantingsplan

Er zijn veel verschillende plantensoorten. De een sluit beter aan bij jouw wensen en tuinontwerp dan de ander. In een beplantingsplan staat genoteerd welke planten je waar in je tuin gaat toepassen. Het is een uitvoeringstekening en dient als hulpmiddel bij de tuinaanleg.

Hoe maak je een beplantingsplan?

Een beplantingsplan maken is niet eenvoudig. Een goed beplantingsplan sluit aan bij je wensen en het tuinontwerp. Voor een fraai resultaat houdt rekening met kleurencombinaties van de planten, variatie in vorm en de opbouw van de borders. Bij het maken van een beplantingsplan let ik op de kleur en vorm van zowel bloemen als blad. Ook neem ik de bloeitijd, hoogte, breedte en vorm van de gehele plant mee in het plan. Praktisch gezien moet je bij de beplantingskeuze rekening houden met de eigenschappen van de planten, de gewenste (zonnige of (deels) schaduwrijke) standplaats, de bodemeigenschappen en het benodigde onderhoud.

Wat is een beplantingsplan?

Op het beplantingsplan staat per border aangegeven welke planten waar komen. Bij het plan horen een verzamellijst van de planten, de aantallen per border en een bestellijst. Met de bestellijst kun je de planten bij het tuincentrum of de kwekerij bestellen. Eventueel kan ik de planten ook voor je leveren. Dan ben je verzekerd van de juiste soort en een goede kwaliteit.

Neem contact op voor advies of voor meer informatie over het opstellen van een beplantingsplan.